Ronda

Ronda is een van de oudste steden van Spanje en ligt op een plateau omringd door stadsmuren. Het biedt vanaf de stadsmuren een schitterend panorama op de bergachtige omgeving en is vooral bekend om de ‘ El Tajo-kloof ‘ met daarin de rivier de Guadelevín . In Ronda liggen drie bruggen over de El Tajo kloof: De Puente Romano, de Puente Viejo (‘oude brug’) en de meest beroemde, de Puente Nuevo (“nieuwe brug). Deze indrukwekkende brug van 120 meter hoogte werd in 1751 gebouwd De kloof is ongeveer 50 meter lang en honderd meter diep en scheidt het nieuwe en oude deel van de stad met elkaar.  Doordat het voormalige stadhuis vlak naast de Puente Nuevo staat, heb je daar een prachtige uitzicht hebt op de Tajo-kloof.

Tips

1.  Maar wanneer je niet bang bent voor een flinke maar mooie wandeling, kun je de ‘Carretera de los Molinos’ afdalen naar de vallei. daar heb je een spectaculair uitzicht op de kloof en de nieuw brug. Een geliefde plek om geweldige foto’s van Ronda te maken.

Heel vroeger werden veroordeelde gevangenen die de doodstraf kregen van de brug in deze kloof gegooid.

2. Plaza de Toros is de oudste uit steen gemaakte stierenvechtersarena die nog in Spanje staat.
De arena werd al gebouwd tussen 1779 en 1785 en er kunnen 5000 mensen in. Hij werd door de zelfde architect ontworpen als de Puente Nuevo). Tegenwoordig wordt het alleen nog in de feestweek van september voor stierengevechten gebruikt. De rest van het jaar kunt u de neoklassieke Plaza de Toros bezoeken als een museum (‘Museo Taurino’)
3. De beste manier om van de kleine stad te genieten is gewoon door de smalle kronkelige straatjes en leuke pleintjes van Ronda te dwalen. het fijnsteis het wanneer je het in de ochtend of avond doet wanneer de busladingen toeristen weer verdwenen zijn. Enkele bezienswaardigheden in het oude gedeelte: Palacio de Salvatierra, Arco de Felipe V, Murallas de la Cijara, Puente Arabe, de Banos Arabes en de Minaret San Sebastian.
5. Casa Palacio Museo is geen doorsnee museum. Lara is het levenswerk van Juan Antonio Lara Jurado. Dit bijzondere museum is gevestigd in een 18e eeuws paleis en heeft een privécollectie van historische wapens, wetenschappelijke instrumenten, oude machines, rijtuigen, klokken, hekserij attributen en tevens een collectie gruwelijke martelwerktuigen.
6. De Arabische baden ( Baños Arabes ) stammen uit de periode van de Marokkaanse Almohaden-dynastie (rond de 13e eeuw). Ze worden gezien als een van de beste bewaarde badhuizen in Spanje. Voor een paar euro kunt u de restanten bezoeken inclusief een informatieve film (Calle San Miguel, Barrio de Padre Jesús).
Ronda Spanje
7. Het parkje met uitzichtpunt Alameda Del Tajo geeft een ver zicht over het landschap rondom Ronda Spanje. En als u mazzel heeft wordt uw zicht vergezeld met muziek van verschillende straatmuzikanten.
8. De watermijn Casa Del Rey Moro . letterlijk betekent de naam Huis van de moorse koning maar het is nooit van een koning geweest.
Het huis werd pas in de 18e eeuw gebouwd en heeft een mooie tuin in Moorse stijl. maar de belangrijke reden naar Casa del Rey Moro te gaan is de watermijn.
Een trap die in de rotswand is uitgehouwen om beneden bij de rivier te komen.
9. De bekendste kerk in Ronda staat aan de Plaza Duquesa de Parcen, en heet Iglesia de Santa Maria la Mayor. Ook vanwege het Mariabeeld ‘Nuestra Señora de la Paz. De bouw van de kerk duurde ruim 200 jaar, waardoor er in de kerk zowel gotische, renaissance en barokke stijlen te vinden zijn.
10. Fietstour door Ronda. Het kan!
De leukste manier om Ronda te bekijken is op de fiets met een Nederlandse gids waarbij u de mooiste plekken ziet en u de verrassende verhalen achter de stad te horen krijgt. De ideale activiteit wanneer u maar één dag in Ronda doorbrengt en veel bezienswaardigheden wilt zien.