Week 10. De wenteltrap en la cruz de Mayo …

Mijn eerste twee maanden in Spanje zijn alweer een feit. Ook deze week een achtbaan aan stressvolle maar ook weer geweldig leuke en mooie ervaringen. Het weer is nu geweldig!  Wim Telgt heeft heel lief dinsdagavond mijn gezicht en hoofd met de hulp van Rosita op afstand kunnen behandelen. Zo knap !  Dit geeft mij weer een stukje lucht en minder druk in mijn koppie.

Ben een begin gaan maken van de schets op de muur in de patio waar een mozaïek gaat komen en heb daar het afdakje en de daarbij horende verrotte palen gesloopt. En de hekken aan de achterkant van het huis allemaal geheel in de zwarte verf gezet.
Ontspanning vond ik onverwachts in het restaurant bij het terras waar ze bij mijn eten heel lief speciaal voor mij de TV aanzette zodat ik AJAX kon kijken. En dat ze dat zelf ook leuk vonden merk ik nu nog, steeds want zodra ik langs het terras kom hoor ik de ober breed grijnzend AJAX roepen. Nog blijer wordt ik van het feit dat de aannemer Pepe mij een app stuurde dat hij volgende week kan beginnen, en mijn zoon Mike mee denkt en heel lief aanbied dat als ik dat niet alleen kan ivm met mijn hoofd hij de auto die in Monnickendam staat wel even met mij naar Spanje te willen rijden. Maar niet alles loopt niet zoals gehoopt. De datum dat hij kan is het voor mij nu nog onmogelijk om al in Nederland te zijn en de financiën laten dat nu ook even niet toe. Maar mike ziet daar geen probleem in. Hij ziet alleen maar het grote voordeel dat hij Spanje door kan rijden met airco nu ik niet in de auto zal zitten. Hij is en blijft mijn reddende engel.
De trap moet ook nog steeds door iemand gemaakt gaan worden en wanneer de oude trap en de vloeren klaar gemaakt worden voor een nieuwe zou het fijn zijn als er een nieuwe klaar staat. Dus mijn missie deze week is trappen-man Antonio zover krijgen dat we nu eindelijk een offerte krijgen. En zowaar belooft en komt hij gelijk langs en stuurt mij zelfs deze week gelijk het kosten plaatje. De prijs is goed maar blijft hoe dan ook een hoop geld en daar zit het plaatsen niet in. Dus aannemer gevraagd welke kosten daarbij gaan komen en krijg tot mijn stomme verbazing te horen dat hij geen trappen plaatst ! …….???? Ehhhhh….. help ….. Heb nu een afspraak staan om een deel vloer te slopen op twee verdiepingen en draagmuren te plaatsen voor plafond, trap en en dak. Er wordt aan een ijzeren wenteltrap gewerkt van 5.40 mtr  hoog en …… niemand gaat hem plaatsten …. ? ….ehhhh …. juist. Ik app met Pepe en ga opzoek naar Antonio maar die is niet op zijn werk. Een werknemer van hem wel, en die is zo lief na mijn handen / voeten/ mime gesprek met hem en het lezen van de appjes met pepe te bellen met zijn baas. Gelukkig er is hoop! Antonio is er van overtuigd dat Pepe mij niet goed begrepen heeft want ze hebben het (als ik het goed begrijp) vaker samengedaan. Hij zegt het werk met hem te overleggen en zodra alles rond is mij te laten weten hoe het werkt en wanneer het gaat gebeuren.
Ondertussen is het zo zomers warm dat er het op het plein tijdens de markt een echt vakantie sfeertje heerst en laat ik mij verleiden om nog wat plantjes met mooie bloemen en twee kruidenplantjes mee te nemen. Vond het zo leuk te lezen dat Anja op een van mijn eerdere blogs reageerde met de tips over planten en daarin ook iets schreef over het weren van boze geesten. Toen ik die kruiden op de markt zag kon ik ze niet laten staan en zitten nu in de bak tussen de bloemen aan beide zijde naast de deur. Dus nu moet het allemaal helemaal goed komen.
De rest van de week besteed ik aan het werken aan een google businesssite voor Casa de la Suerte en mag ik van Donna Catalina, mijn oudere buurvrouw een trap in haar patio zetten zodat ik mijn uitzicht verbeter door roestplekken op een oud muurtje mooi wit te maken. Ze verklaard me voor gek want eigenlijk is dat stukje voor haar rekening en vindt ze dat zij dat hoort te regelen maar moet ook lachen omdat ik dit zo even gezellig met haar kletsend in paar minuten voor elkaar heb. Met haar loopkruk en slechte zicht beklimt ze stenen trappen en enge schuine voeren in de kelder omdat ze er niks van wil missen.
En als ik zaterdagavond 4 mei na de Nederlandse dodenherdenking mijn planten water geef met de deuren open naar binnen loop. Staan er twee dametjes gezellig naar binnen te kijken en over mij te praten. Ze zijn duidelijk nieuwsgierig. Dus ik nodig ze uit om even binnen te komen kijken en zwaai ze daarna uit wanneer ze naar de viering voor het kleine kerkje op 2 minuten afstand van mijn huis gaan. Als ik half uurtje later ook kom kijken schuiven ze direct een stoel bij hun tafel aan en praten honderd uit. Ik begrijp er maar 20 % van maar zo te horen geloof ik dat donna Catalina in de buurt over mij en al mijn werk heerlijk opschept. Maar gelukkig vinden zij alles wat ik tot nu toe veranderd heb erg mooi. We vieren trouwens deze week “Conprometidos con la cruz de Mayo”. Vrij vertaalt – de toewijding aan het kruis en de maand Mei – Het begin van het mooie weer en de bloemen in een religieus jasje . Dus is er 20 jaar geleden een vereniging ontstaan die buurtbewoners, alle verschillende clubs en of verenigingen uitdaagt om in groepjes samen het kruis zo mooi mogelijk met bloemen te versieren. En dan is de manier waarop je het kruis presenteert ook van groot belang. Dit showen van de kruizen was al eerder deze week met een wandeling langs alle verschillende plekken en vandaag vieren we het extra vanwege het 20 jarige bestaan van deze vorm. Dus dansvoorstellingen van de meisjes van de basisschool , tienerclub en de dames uit het dorp. Een band en één van de bloemenkruizen mooi neergehangen in het begin van deze kerk. Zo geplaatst dat zelfs het maria beeld achter in de kerk nog mee doet in het gehele plaatje…. . Het pleintje versiert met vlaggetjes en bloemen. Lang leven de creatieve maar vooral actieve dorpsbewoners die wel van sociaal, kleur en gezelligheid houden.
        
                        Ben benieuwd welke bijzondere vieringen we nog allemaal te gemoed gaan…..

Comments are closed.